снимка: PixabayИзменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи, като е

...
снимка: PixabayИзменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи, като е
Коментари Харесай

Изменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи

снимка: Pixabay

Изменението на климата е трансформирало фрапантно швейцарските Алпи, като е трансформирало ледниците в близо 1200 нови езера от 1850 година насам. 1000 от тези езера съществуват и до през днешния ден.

Екип от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) е комбинирал въздушни фото данни за солидната планинска верига и годишни данни за ледниците в Швейцария, с цел да дефинира броя на езерата.

Анализът, представен от Българското национално радио, разкрива, че 180 от съществуващите езера са основани в интервала от 2006 до 2016 година, като всяка година се появяват 18 нови водни обекта, написа profit.bg.

Това, съгласно института, е очевидно доказателство за изменението на климата в Алпите.

„ От една страна, бяхме сюрпризирани от големите цифри, а от друга - от забележимото ускоряване на образуването. В началото на плана чакахме няколкостотин ледникови езера. Сега има над хиляда, а 180 са добавени единствено през последното десетилетие “, споделя Даниел Одермат, началник на групата за отдалечено наблюдаване в Института за водни проучвания.

Алпите са най-високата и най-обширна система от планински вериги, която се намира напълно в Европа. Тя се простира на към 745 благи в осем европейски страни - Австрия, Франция, Германия, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словения и Швейцария. Могъщата планинска верига обаче става жертва на климатичните промени, които разтапят солидните ледници, трансформирайки ги във водни басейни. Според учените единствено през предходната година ледниците са изгубили цели 2% от размера си. Една четвърт от новообразуваните езера или са се смалили, или са изчезнали изцяло.

Оценката демонстрира, че е имало първичен пик в образуването на ледникови езера в швейцарските Алпи сред 1946 и 1973 година, когато приблизително всяка година са се появявали по към 8 нови езера. После се следи къс спад, само че по-късно, в интервала сред 2006 и 2016 година, още веднъж се ускорява. В този интервал се появяват приблизително по 18 нови езера годишно, до момента в който водната повърхнина набъбва с над 4300 квадратни метра годишно.

Изследването включва седем интервала сред 1850 и 2016 година

Eawag предизвестява, че възходящият брой ледникови езера усилва риска от наводнения и по този метод основава заплаха за обитаемоте места наоколо до тях.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР